16 Νοε 2018

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τονίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

 

Στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς. Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και παράλληλα «χρειαζόμαστε και την εμπλοκή των τεχνικών ομάδων που θα μεταβούν στην Ελλάδα».

«Μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών. Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ακόμα ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολή δόσης αν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου και εφαρμογή των μέτρων.

«Αν υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο και ξεκινήσει η εφαρμογή τότε μπορεί να υπάρξει μία διαίρεση της δόσης και να δοθεί η μισή. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν».

Ο Ντέισελμπλουμ είπε ότι η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη θα πρέπει να αποσταλεί στους θεσμούς γιατί όλο το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων εντάσσεται στο πλαίσιο συζητήσεων με τους θεσμούς «εμείς το χαιρετίζουμε αλλά θα πρέπει να το εγκρίνουν και οι θεσμοί» είπε.

«Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο. Δεν μπορούμε να συζητούμε προκαταβολές αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας και άμεση εφαρμογή» επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι σπαταλήσαμε δύο εβδομάδες συζητώντας ποιός θα συναντήσει ποιόν και πού και αυτό είναι καθαρά χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Ντέισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ακόμη ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε καταστεί σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα ξεκινούσαν τάχιστα τις συζητήσεις με τους θεσμούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος Απριλίου. «Οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Θα ξεκινήσουν όμως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Μοσκοβισί: Απαραίτητο να δεσμευθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος τόνισε πως για το ζήτημα των τεχνικών συζητήσεων υπάρχουν οι θεσμοί.

Υπογράμμισε δε πως είναι σημαντικό οι δεσμεύσεις να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης και σε νομοθετικό επίπεδο και όπως εξήγησε για το λόγο αυτό χρειάζεται η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι στο Eurogroup δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διότι όπως σημείωσε, αυτή είναι μία «τεχνική δουλειά» για την οποία την ευθύνη έχουν οι θεσμοί.

Αναζήτηση

Κύλιση στην Αρχή